ШУМАТА

За гъби в гората

 

Гъбите трябва да се берат сутрин рано, преди падането на росата. Отрязват се с нож и  се внимава да не се изтръгват с пънчето от почвата. Така подземните им части остават в земята и се увеличава годишната реколта от гъби. Освен това се извършва първоначалното почистване. Чрез използването на нож набраните гъби запазват формата си, не са начупени, пресни, твърди и не са зацапани с борови игли или шума и трева. Задължително е още в същия ден на беритбата да се преработват, защото при престояване дори само една нощ те червясват, омекват и губят преснотата си, а скоро след това се загниват.

Не мийте гъбите, ако ще ги предлагате на пазара, защото лесно ще се развалят и загният.

Сортирането на обраните гъби се извършва по видове и размери в кошници и щайги, брутното тегло на които не трябва да надвишава 1-3 кг. То трябва да стане в прави, плътни редове, но  без да се затискат една върху друга, а само леко да се допират. За опаковка са подходящи кошниците, изработени от бели върбови пръчки или други чисти дървени материали. Ако не са наредени добре, по време на превоза лесно се чупят и омекват. Подреждането им започва от най-едрите  към най-дребните гъбки.

Приготвят се пакети от кошници и щайги, които се поставят винаги в два реда върху рамки. Съхраняват в сухи и хладни помещения най-много 5-10 часа и вечер, когато стане по-хладно, се изпращат с хладилни вагони или други превозни средства за пазарните тържища. Ако гъбите престоят повече от два дни във вагоните, те се спарват, загниват и развалят.

 

Източник: gradinata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *